Apsolutni pobjednik u kvaliteti !

Prema istraživanju koje je proveo britanski specijalizirani magazin WhatCar?, koje je obuhvatilo više od 18.000 vlasnika vozila o pouzdanostisvojih automobila, proizlazi da se najmanje kvare Suzukijevi modeli.

Istraživanjem je obuhvaćeno 159 modela iz 31 različite marke automobila. Suzuki je u konkurenciji automobila starosti do četiri godine pobijedio čak i jednu Toyotu koja je odavno stekla ugled po trajnosti i pouzdanosti. Suzuki ima postotak uspješnosti čak 97,7 posto tako da je ispred Lexusa koji ima rezultat od 97,5 posto, dok je Toyota treća s postotkom 96,8 posto.

Zanimljivo je da četvrto mjesto dijele Kia, Mitsubishi i Subaru koji su ostvarili 95,8-postotnu ispravnost svojih modela. Iza njih slijede na sedmom mjestu Škoda (95,6%), potom Alfa Romeo (95,5%) i Hyundai (95,4%), dok listu deset najuspješnijih zaokružuje Seat s 95,2-postotnim rezultatom.

Još jedan detalja upada u oči, a to se odnosi na BMW koji je na 16. mjestu s 93,4 posto uspješnosti, Volkswagen je na 92,9 posto, Audi je na 20. mjestu s rezultatom od 91,5 posto, a Mercedes-Benz s benzinskim motorima tek na 26. mjestu s kvarovima i 88-postotnim rezultatom.

Najpouzdaniji brend za dugoročno vlasništvo je Lexus, što mogu zahvaliti hibridnom hatchback CT modelu. Suzuki i dalje ostaje među prvih pet brendova po pouzdanosti svojih starijih automobila.

U ovogodišnjem istraživanju pouzdanosti na vrh su iskočila dva modela japanskih proizvođača s benzinskim motorima. Naravno, tu je očekivano Toyota Yaris, koja u proteklih godinu dana nije imala niti jedan kvar. Međutim, drugi automobil s istim 100-postotnim učinkom, dakle bez jedne jedine greške je Suzuki SX4 S-Cross koji je na tržištu od 2013. godine kada je zamijenio izuzetno popularni, barem na našem tržištu, model SX4.

U kategoriji kompaktnih crossovera Suzuki SX4 S-Cross je uvjerljivo najpouzdaniji i najsigurniji automobil u segmentu, o čemu govori statistika broja kvarova za vozila stara između jedne i četiri godine – niti jedan kvar, 100-postotni rezultat. Među prvih pet u ovom segmentu je još jedan Suzuki, i to Vitara na četvrtome mjestu, koja je daleko najpopularniji SUV u Hrvatskoj i vrlo omiljen među privatnim kupcima, s rezultatom od 97,2 posto.

Između dva Suzukija su Peugeot 208 s 99,4-postotnim rezultatom pri čemu je jedini problem bio s amortizerima, te Opel Mokka i Mokka X ali s benzinskim motorima (97,7%). Naime, benzinci su imali tek devet posto grešaka, dok su se nedostaci kod dizelaša popeli na 27 posto.

Malo razočarenje u ovom segmentu je Citroën C4 Cactus koji je imao tek 82,5 posto uspješnosti, odnosno puno više kvarova od konkurencije, pa je pao na 14. mjesto. Nešto bolji od Citroënova SUV-a su Mazda CX-3 (91,5%), Audi Q2 (91%), Honda HR-V (90,2%) i Jeep Renegade (87,3 posto).

U segmentu malih gradskih automobila najbolja je bila Toyota Yaris koja nije imala niti jedan kvar, dakle imala je 100-postotni rezultat, dok je na drugome mjestu Honda Jazz sa svojim modelima iz 2015., odnosno od 2008. do 2015. godine koji su imali minimalan broj kvarova, pa im je rezultat 99,5, odnosno 99,2 posto.

Iznenađuje podatak da je Suzuki Celerio nominalno na četvrtome mjestu, odnosno na trećem ako ne uzmemo u obzir oba modela Jazza, s 98 posto uspješnosti. Dakle, ovaj mali, nezgrapni i neupadljivi automobil ispod svoje konfekcijske vanjštine krije puno vrlina, što je dokazalo i ovo istraživanje. Celerio je ispred etabliranih modela, poput Hyundaija i10, Škode Citigo, Hyundaija i20, Škode Fabije, Renault Clia i Ford Fieste.

 

preuzeto sa Slobodne dalmacije link na originalni tekst :
https://www.slobodnadalmacija.hr/scena/mozaik/clanak/id/573481/meu-automobilima-do-cetiri-godine-starosti-ovo-je-najpouzdanija-marka?fbclid=IwAR368OzCnifgoXWWv30YYRspT080yaFIpwuHprBl1X6LD0P6zzmE2-FSBH0